OVO DJELO UJEDINJUJE UM I SRCE

“Ko si? Odakle dolaziš? Kamo si se zaputio? Koja ti je dužnost?”

Izdanja

Iskreni čovjek

 • Klikova: 2353

izdanja iskreni covjekNeprijateljstvo je zločin i u pogledu mudrosti!

 Naime, neprijateljstvo i ljubav su – očigledno – dvije suprotnosti. Oni su u svome stvarnom smislu poput svjetla i tmine, zauvijek nespojivi. Pa kada se spoje pretpostavke ljubavi i njezini razlozi preovladaju te se njezini temelji učvrste u srcu, neprijateljstvo se pretvori u prividnu odbojnost, čak se preobrati u vid saosjećanja i sažaljenja. Jer, mu’min voli svoga brata, i dužan je prema njemu osjećati naklonost. Zato, da se bilo kakav ružan postupak pokaže kod njegovog brata, u njemu će izazvati sažaljivost prema njemu i potaknuti ga na ozbiljno nastojanje da ga popravi, blago i nježno, bez pribjegavanja sili i okrutnosti.
... Znaj, zlodjela koja dovode do neprijateljstva i mržnje su, u pogledu stvarnosti, zgusnuta poput zemlje i suštog zla, a u naravi zgusnutih stvari je da se ne prenose i ne odražavaju na druge stvari – osim što se čovjek nauči zločinu od drugih. S druge strane, dobročinstvo, dobrota i druge stvari koje su povod za ljubav rafinirane su poput svjetlosti i poput sušte ljubavi, a u prirodi je svjetlosti da se reflektira i prenosi na druge. Otuda su shvatljive izreke da je “prijateljev prijatelj – prijatelj” i izjava među ljudima da se “zbog samo jednog dragog oka hiljadi drugih očiju ukazuje počast”.

Opširnije: Iskreni čovjek

Riječi

 • Klikova: 2082

izdanja rijeci"Ukoliko zajednica nema cilj i svrhu, sebičnost ojača"-Ukoliko u misli zajednice nema cilja i ideala, ili je taj cilj pao u zaborav, ili je namjerno zanemaren, umovi se pretvore u sebičnost pojedinaca i sjate se oko nje. To, zapravo, znači da "Ja" svakog pojedinca osnaži, i ponekad se izoštri i ukruti toliko da je nemoguće prodrijeti kroz njega, kako bi ono preraslo u "Mi". Zato oni koji vole svoje "Ja" zapravo ne vole druge.-"Riječi" Said Nursi
... Sunce je postalo niša svjetiljke koja isijava tom svemoći; površina Zemlje postala je ogledalo te niše; čak su i zjenice rose postale njezina ogledalca. Prostrano lice okeana ogledalo je tog sunca što ga održavaju i mjehurići pjene tog valovitog lica. Zjenice rose svjetlucaju poput zvijezda. Svaka od njih ističe isti identitet. U očima sunca, okean i rosa izjednačeni su; za njegovu moć isto tako. Jer, zjenica oka rosne kapljice blistavo je sunašce, a i veliko sunce također je rosna kapljica, čija zjenica oka prima svijetlost sa Sunca Božanske svemoći. Nebesa su jedan beskrajni okean koji nema obala. Na njihovoj površini, po zapovjedi milostivog, talasaju se mjehurići pjene; to su sunca i zvijezde. Tako se manifestira Božanska moć i te kapljice obasipa sjajem svjetlosti. Dakle, svako sunce jeste jedna kap i svaka zvijezda jeste rosna kapljica. Svaki bljesak jeste slika.

Opširnije: Riječi

Trideset tri prozora

 • Klikova: 1830

izdanja tritriOva knjiga koja sadrži Tideset tri prozora jeste temeljna hrana za onog ko nema imana, koja će ga dozvati pod okrilje imana; i u onome ko u svojem imanu osjeća slabost, učvrstiti i ojačati iman; te jaki iman iz oponašanja promjeniti u čvrsti i duboko usađeni ostvariteljski iman iz uvjerenja; i proširiti vidike čvrsto ustanovljenog ostvariteljskog imana; a onom čiji je iman već dovoljno širok otvorit će ljestvice uspona u Božanskoj spoznaji, koja je osnova istinskog savršenstva, te ukazati pred njim sjajnije i blistavije prizore.

Opširnije: Trideset tri prozora

Odsjaji

 • Klikova: 1881

izdanja odsjaji webKo osim Stvoritelja nebesa i Zemlje poznaje treptaje misli u našim srcima, i ko osim Njega zna skrivene tajne naših grudi, i ko je osim Njega u stanju unijeti svjetlo u našu budućnost stvorivši  Ahiret, i ko nas osim Njega može izvući između hiljada talasa ovog dunjaluka, što se svojim dešavanjima sudaraju i zapljuskuju? Nikako! Nema nama drugog izbavitelja osim Njega i spasitelja mimo Njega, jer On je Taj bez čije djelotvorne volje i bez čije vrhovne izvršne komande nijedna stvar, šta god ona bila i kakva god bila, nije u stanju pružiti ruku pomoći bilo kome i bilo čime!
.... I nama je, onda, obaveza da svojim skrušenim obraćanjem za spas prije svega težimo za ozdravljenjem naših duševnih rana i duhovnih naprslina, što nastaju iz počinjavanja grijeha i zlodjela. Nama sljeduje traženje zaštite kod Moćnog Allaha kad god nam materijalne bolesti u potpunosti sprječavaju obavljanje ibadeta. Njemu se, tada, skrušeno obratimo, sa svom poniznošću i skromnošću, tražeći od Njega pomoć, bez ikakvog prigovora ili negodovanja.

Opširnije: Odsjaji

Kratke riječi

 • Klikova: 3829

izdanja kratke riječiTako isto i sve stvoreno postupa u ime Allaha. Sjemenke, naprimjer, koje su krajnje sićušne, nose nad svojim glavama, u ime Allaha, mamutska stabla i ogromne terete. Znači, svako stablo iskazuje "Bismillah", te nam iz riznice Božanske milosti daje pune pregršti plodova i prinosi ih nama. I svaka bašča iskazuje "Bismillah" te postane kuhinja Božanske moći u kojoj dozrijeva raznovrsna slasna hrana. I sve mubarek životinje, poput krave, kamile, ovce, koze, iskazuju "Bismillah", te postanu poput česme ukusnog mlijeka iz vrela Milost i izobilja i u ime Opskrbitelja prinose nam najfiniju i najčištiju hranu. i korijenje sveg bilja i trava iskazuje "Bismillah" te probija tvrdo stijenje u ime Allaha i prodire kroz njega svojim nježnim svilenim dlačicama. U ime Allaha, u ime Milostivnog iskazuje i pred njim se sklanja svaka poteškoća i svaka kruta stvar!

 Tačno, pružanje grana u zrak i njihovo donošenje plodova kao i pružanje korijena u krševitom stijenju te njihovo prinošenje plodova i pod zemljom. ...

Opširnije: Kratke riječi

Istina o prirodi

 • Klikova: 1828

izdanja istina o prirodiRasvjetljuje tri stvari: Prvo, tvrdnje za nešto: "Stvorili su ga uzroci", tj. da su određeni faktori i okolnosti ti koji stvaraju izvjesnu stvar; drugo, tvrdnje za nešto:"Nastalo je", tj. da se nešto formira samo od sebe, samo sebe stvara, i poprimi oblik koji ima, takav kakav jeste; treće, tvrdnje za nešto: "Uvjetovala ga je priroda", tj. da je nešto prirođeno, a priroda je ta koja ga je stvorila i proishodila.
Da budući da je egzistencija prisutna i evidentna pred nama, apsolutno ju je nemoguće poreći; i sve što postoji, dolazi u postojanje s krajnjom umješnošću i mudrošću, i ono nije oduvjek i bespočetno, nego je stvoreno i nastalo.

Opširnije: Istina o prirodi

Savršeni znak

 • Klikova: 1823

izdanja savrseni znak webI dok gost – namjernik izgara od želje da se upozna i susretne s vlasnikom ove elitne musafirhane, autora te kapitalne knjige, vladara ovog uglednog carstva, nad njim se ukaže prelijepo i od blistavih zvijezda svjetlucavo lice nebesa dovikujući: “Pogledaj u mene, ja ću te upoznati s Onim za Kime tragaš.” Putnik se osvrne i vidi kako se manifestno Božije Gospodarenje ogleda:
u podizanju stotina hiljada nebeskih tijela bez ikakvog stuba ili oslonca, od kojih su neki masivniji od naše Zemlje i hiljadu puta, a neki ubrzaniji od projektila sedamdeset puta;
i u istovremenom pokretanju i navigiranju tih tijela ogromnom brzinom, bez gužve i bez sudaranja;
i u neprekidnom napajanju tih bezbrojnih okačenih kandilja, bez goriva i bez gašenja;
...

Opširnije: Savršeni znak

Poslanica o proživljenju

 • Klikova: 2033

izdanja veliki sastanakŠesti prizor: Dođi i pogledaj ove impozantne kompozicije, krcate letjelice, prostrana i puna skladišta, ove atraktivne i uređene izloge! Razmisli o redu i toku zbivanja! Sve ti ukazuje da zbilja postoji Velika imperija(*) koja vlada iza zastora. Jedna takva imperija svakako iziskuje podaništvo kakvo joj dolikuje. I dok ih promatraš kako se okupljaju u ovom - dunjalučkom - svratištu, ono svakodnevno ispraća gomile njih i prihvača druge gomile. Oni stupaju na tu pozornicu ispita i provjere, ali se i pozornica izmjenjuje svaki sahat. Nakratko zastanu na tom velikom sajmištu, uživaju u skupocjenim izlozima vladarevih blagodati i originalnim i čudesnim umjetninama, ali se i izlog preobličava iz minute u minutu. Tako ono što promakne - ne vraća se, a ono što dođe - samo zamakne. Sve ovo nedvojbeno dokazuje da u pozadini ovog prolaznog odmarališta, iza tih nestalnih pozornica i naizmjeničnih izloga postoje trajne i vječne palače, ugodna vječna boravišta i bašče ispunjene stvarnim objektima tih uzoraka, magaze pretrpane njihovim originalima.

Iz toga izvodimo zaključak da postupci i djela ovdje nemaju drugu namjenu nego zasluživanje nagrade tamo. Moćni vladar naređuje ovdje, a nagrađuje tamo. ...

Opširnije: Poslanica o proživljenju

Putokaz omladini

 • Klikova: 1911

izdanja putokaz omladini 26 8 14Ako su tvoja volja i sloboda izbora djelimične, povjeri svoje poslove Apsolutnoj volji svoga Gospodara. Ako ti je moć malehna, osloni se, onda, na moć Apsolutog Moćnika! Ako je tvoj život prolazan i kratak, razmišljaj o trajnom i neprolaznom životu! Ako je tvoj boravak kratak, ne žalosti se, jer tebi pripada jedan neograničeni vijek! Ako ti je misao prozirna i blijeda, izloži se, onda, svjetlosti sunca Kur’an-i kerima! Osmotri svjetlom imana da bi ti svaki pojedini kur’anski ajet predao svjetlost poput blistavo svjetlucavih zvijezda, umjesto tračka tvoje ugasnute misli! Ako su tvoja očekivanja i patnje neograničene, beskrajna nagrada i neograničena milost čekaju na tebe. I ako su tvoji ciljevi i težnje bez granica, nemoj se brinuti razmišljajući o njima, njih ne možeš zbiti u ovaj dunjaluk, nego je njihovo mjesto jedna druga zemlja, a Onaj

Koji će ih ispuniti je neko drugi.

I još, obraćajući se čovjeku, kaže:

Čovječe! Ti nemaš vlast sam nad sobom, nisi sam svoj vlasnik, nego si podanik Moćnoga, čija je moć apsolutna, Milostivoga, čija je milost apsolutna. Nemoj se, onda, opterećivati podnoše-njem životnih tegoba, jer Onaj Koji je dao život, On njime i upravlja!

Opširnije: Putokaz omladini

poklon bolesnima

 • Klikova: 2762

izdanja poklon bolesnim... Ukoliko osjetite potrebu za jednim svetim i veoma blagotvornim lijekom, za istinski slatkim lijekom za svaku bolest, učvrstite i usavršite svoj iman, odnosno pokajanjem, traženjem oprosta, obavljanjem namaza i ibadetom uzmite mubarek-lijek koji se nalazi u imanu.
Da, nemarni, uslijed svoje zaljubljenosti u dunjaluk i svoje nepopustljive vezanosti uz njega, nalaze se u stanju kao da posjeduju jedno bolesno duhovno biće ogromno koliko i sam dunjaluk. Iman tom bolesnom i, udarcima prolazaka i rastanaka, izranjavanom biću prilazi i prinosi svoj ljekoviti mehlem, te ga spašava od tih rana i čireva. U brojnim Poslanicama već smo dokazali to da iman pruža istinski lijek te ću, a kako ne bismo odaljili, svoju misao sažeti u sljedećem:
lijek imana pokazuje svoju djelotvornost kroz obavljanje farzova i kroz ustrajavanje u njihovom izvršenju koliko god je čovjek u mogućnosti, dok gaflet (nemarnost) i razvrat, prohtjevi nagonske duše i nedozvoljena zabava poništavaju blagotvorni efekt tog lijeka.
S obzirom na to da bolest uklanja sljepilo, isijeca požudu i sprečava prodor nedozvoljenom uživanju, okoristite se njome i upotrijebite istinski lijek imana te njegova sveta svjetla kroz pokajanje, dovu i nadu. Neka vam Allah, Slavljen je On, podari ozdravljenje, a neka vašu bolest učini iskupljenjem za vaše grijehe, amin, amin, amin!

Opširnije: poklon bolesnima

Pismo

 • Klikova: 2996

izdanja pisma webU ime Njegovo, slavljen je On!

“I ne postoji ništa a da Ga ne veliča, hvaleći Ga!”

Allahov selam, milost i blagoslov neka je na vas i na vašu braću, naročito…

Prva misao: jeste donekle diskretna, i jedna je od mojih tajni, međutim nijedna tajna se ne skriva pred vama. To je misao da neki poznavaoci stvarnosti uspijevaju zadobiti Allahovo Lijepo ime Al-Vadud, Onaj Koji voli, i na Nužno Biće gledaju kroz prozore svih bića manifestiranjem vrhunskog stepena toga Božijeg imena.

Opširnije: Pismo

najbolji gost

 • Klikova: 1501
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
“Mjesec Ramazan je onaj u kojem je objavljen Kur’an, koji je uputa ljudima i očigledan dokaz pravog puta i normativ za razlikovanje dobra od zla” (Al-Bekara: 185).
Prva tačka
Post mjeseca Ramazana spada među pet primarnih stubova Islama, i smatra se jednim od najveličanstvenijih islamskih obreda. Većina mudrosti i svrha kojima urađa post mjeseca Ramazana okrenuta je u pravcu ispoljavanja božanskog gospodarenja Uzvišenog Hakka, kao što je usmjerena i prema čovjekovom društvenom i privatnom životu, a također i u pravcu odgajanja i očišćenja duše, te iskazivanja zahvalnosti na Božijim blagodatima.

Opširnije: najbolji gost

quran foto baner

quran foto baner


PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

KONTAKT DETALJI

REJHAN publikacije, novinarstvo-izdavaštvo
Sarači 77/1 Morića Han - Prostorija br.5
Sarajevo Bosna i Hercegovina
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 View on Maps
Muhammed s.a.w.s.

Obrazujte se koliko god hoćete ali, tako mi Allaha, nećete imati koristi od nagomilanog znanja dok ga u djelo ne sprovedete.

Muhammed s.a.w.s.

Ko oprosti onome ko mu je učinio nepravdu, u situaciji kada se može osvetiti, Allah će oprostiti onoga dana kada mu bude najteže (tj. Na sudnjem danu).

Muhammed s.a.w.s.

Najbrižniji čovjek je vjernik koji se istovremeno brine o ovosvjetskim i onosvjetskim poslovima.

Na početak