“Ko si? Odakle dolaziš? Kamo si se zaputio? Koja ti je dužnost?”

lijek za iskren odnos

Ali, što se sljedbenika Pravog puta i vjere, nosilaca vjerske nauke i pripadnika tarikata tiče, oni se oslanjaju na Istinu i pravičnost, i svaki od njih na tom svom putu Istine razmišlja samo o svom Gospodaru te se oslanja na Njegovu pomoć, pa tako stječe moralni ugled u samom svom pravcu. Dakle, kad god osjete slabost, obrate se svom Gospodaru, mimo ljudi, i samo od Njega traže pomoć. Pritom, oni uz svoj pravac pred sobom vide različitost duhovnih pravaca, pa stoga ne osjećaju potrebu za traženjem saradnje s drugima, ustvari, i ne uviđaju svrhu u slaganju sa svojim prividnim neistomišljenicima niti osjećaju potrebu za tim.

Čak, ukoliko postoji samoljublje i sebičnost, čovjek za sebe umisli da je upravu, a da svi neistomišljenici nisu upravu, pa umjesto sloge i ljubavi izbija sukob i nadmetanje. Tad se gubi ihlas i pozvanje biva upropašteno.

Jedini lijek za nedoživljavanje mučnih posljedica nastalih iz ovog užasavajućeg uzroka nalazi se u sljedećih devet naredbi:

" 1. pozitivan i konstruktivan rad, a to je čovjekov rad iz ljubavi prema svom pravcu djelovanja. Mržnju prema drugima i njihovo omalovažavanje ne smije upletati u svoje djelovanje, niti to smije biti prisutno u njegovom razmišljanju, ustvari, važno je da se uopće ne bavi drugima;  2. na čovjeku je da razmišlja o brojnim vezama jedinstva koje povezuju sve vjerske pravce u okviru islama – bilo koje da su vrste – vezama koje će biti izvor ljubavi i sredstvo razvijanja bratstva i sloge među njima, pa da im se i sam pridruži; 3. načelo objektivnosti uzeti za orijentir, a to je da sljedbenik bilo kojeg pravca ima pravo i može izjaviti: “Moj put istinit je, najbolji je i najljepši”, ne unoseći se u pitanje stavova drugih, ali mu nije dozvoljeno ustvrditi: “Istinit je samo moj pravac”, ili “Sva ljepota jedino je u mom pravcu”, čime ostale pravce osuđuje na neistinitost i neispravnost; 4. shvatanje da je zajedništvo sa sljedbenicima Istine jedno od sredstava stjecanja Allahove pomoći i naklonosti, kao i jedno od vrela islamskog dostojanstva; 5. očuvanje pravde i istine tvorenjem duhovnog bića, a to se čini postizanjem saglasnosti sa sljedbenicima Istine u stavu nasuprot sljedbenicima zablude i neistine, koji kao skupina, snagom jednog moćnog duhovnog bića, navaljuju na sljedbenike Istine, i to time što uživaju u međusobnoj podršci i složnosti, a zatim uviđanje toga da bilo kakav pojedinačni otpor – koliko god bio snažan – ostaje poražen pred tim duhovnim bićem zablude; 6. sve ovo zbog spašavanja Istine od nasrtaja neistine; 7. zbog napuštanja samoljubivosti i uživanja nefsa; 8. zbog napuštanja onog što se pogrešno zamišlja kao ugled i počast, i 9. zbog odbacivanja svih besmislenih osjećanja koja su povod rivalstvu.
lijek za iskren odnos

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

KONTAKT DETALJI

REJHAN publikacije, novinarstvo-izdavaštvo
Sarači 77/1 Morića Han - Prostorija br.5
Sarajevo Bosna i Hercegovina
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 View on Maps
Muhammed s.a.w.s.

Obrazujte se koliko god hoćete ali, tako mi Allaha, nećete imati koristi od nagomilanog znanja dok ga u djelo ne sprovedete.

Muhammed s.a.w.s.

Ko oprosti onome ko mu je učinio nepravdu, u situaciji kada se može osvetiti, Allah će oprostiti onoga dana kada mu bude najteže (tj. Na sudnjem danu).

Muhammed s.a.w.s.

Najbrižniji čovjek je vjernik koji se istovremeno brine o ovosvjetskim i onosvjetskim poslovima.

Na početak